Χάρτης Επικοινωνία

77 77 77 45

Tel black small

Μέλος του

Lre7FeFTSFi8KO7uAxgq_Untitled_design_7 EFFE•LABEL• 2020 image005 efwwmf Εισιτήρια

Neta Elkayam

Ημερομηνία: 22.07.2014   Ώρα: 20.30   Πλατεία Ηρώων - Λεμεσός

Εμπνευσμένοι από την παιδική τους ηλικία και ως μια χειρονομία προς στους Εβραίους καλλιτέχνες της Βορείου Αφρικής, η Neta Elkayam και ο Amit Hai Cohen δημιούργησαν 2 μουσικά βίντεο τα οποία ανάρτησαν στο ιντερνέτ, προκαλώντας ενδιαφέρον αλλά και περιέργεια. Από τότε οι δυο τους άρχισαν να κτίζουν μια παράσταση μαζί με μουσικούς που είχαν μεγαλώσει με την ίδια μουσική. Σήμερα αποτελούν τη νέα γενιά η οποία ηγείται της προσπάθειας αναβίωσης της Μαροκινής μουσικής στο Ισραήλ.

 

Με το ένα πόδι στο παρελθόν, προσπαθούσαν όλο αυτό το διάστημα να κατανοήσουν σε βάθος και να συμβάλουν στην αναβίωση της Μαροκινής μουσικής, ακριβώς από το σημείο στο οποίο σταμάτησε. Θέλησαν όμως να παραμείνουν αληθινοί με τον εαυτό τους ως παιδιά Εβραίων από το Maghreb, που επιθυμούν να συνεχίσουν αλλά και να προωθήσουν τη μουσική τους προς το μέλλον, προσαρμόζοντας το υλικό τους, κάνοντας το πιο σχετικό με το σήμερα.

 

Έτσι γεννήθηκε η παράσταση"Howa Jani" η οποία βασίζεται σε νέες προσαρμογές Μαροκινών τραγουδιών, με έμφαση στους Εβραίους του Μαρόκο. Στηριγμένη σε αρχειακές ηχογραφήσεις και παλιούς δίσκους, τους οποίους οι καλλιτέχνες απόκτησαν από συλλέκτες και από το ιντερνέτ, η παράσταση περιλαμβάνει επίσης αυθεντικά κομμάτια. Howa Jani, είναι το όνομα ενός αυθεντικού τραγουδιού της παράστασης, γραμμένου από τη Neta Elkayam και τον Amit Hai Cohen.

 

Εξαιτίας της μοναδικότητας της η παράσταση "Howa Jani" καταφέρνει,ταυτόχρονα με τα κλασικά κομμάτια που παίζονται σε νέα και φρέσκια έκδοση,να αιχμαλωτίζει αμέσως κάθε αυτί, δημιουργώντας ένα νέο - παραδοσιακό αλλά και καινοτόμο - μουσικό πρότυπο. Κάθε ένας από τους καλλιτέχνες μεταφέρει την δική του προσωπική έκφραση στηριγμένη στην παράδοση των δασκάλων του, μετατρέποντας την παράσταση σε μια σημαντική και ενδιαφέρουσα σύγχρονη μουσική εμπειρία.

 

Ακόμη και τα αυθεντικά τραγούδια, τα γραμμένα στα Darija, την καθομιλουμένη γλώσσα του Μαρόκου φιλοδοξούν, χωρίς να απομακρύνονται από τις ρίζες τους, να τα ερμηνεύουν σε μια σύγχρονη εκδοχή στοχεύοντας να φτάσουν σε ένα μεγαλύτερο κοινό και να λειτουργήσουν συνεκτικά, μέσω της μουσικής, ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες του Maghrebi - Εβραίους και Μουσουλμάνους της διασποράς.

 

Neta Elkayam: φωνή

Amit Hai Cohen: πιάνο

Elad Levi: βιολί

Netanel Ben Shitrit: τουμπερλέκι

Moshe Bakhar: ούτι

 

Ιστοσελίδα: www.netaelkayam.com

 

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 20.30

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: 77 77 77 45

www.cyprusrialtoworldmusic.com

 

(19/7 Κούκλια - Πάφος στο πλαίσιο του Animafest Cyprus & 21/7 – Λευκωσία)

NETA ELKAYAM_Photo-Maoz Vaystooch English