EFWMFsmall Χάρτης Επικοινωνία

77 77 77 45

Tel black small

Μέλος του

EFFE•LABEL•cmyk•2019• Lre7FeFTSFi8KO7uAxgq_Untitled_design_7 rialtoprofile

8o Ριάλτο Έθνικ Φεστιβάλ Μουσικών του Κόσμου

Το 2006 το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ έκανε δειλά τα πρώτα του βήματα οργανώνοντας μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στη διαφορετικότητα και την ανοχή. Έκτοτε ο πολύχρωμος κόσμος του Έθνικ Φεστιβάλ παρέμεινε μια συνάντηση σχημάτων και ήχων από διάφορες χώρες.  Δεξιοτέχνες μουσικοί από την παγκόσμια μουσική σκηνή συναντώνται, αναζητούν, υιοθετούν επιρροές και τάσεις και δημιουργούν παραστάσεις που ξεπερνούν τα όρια και τα σύνορα όλων των ειδών.

 

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο έχοντας ως βάση του την Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό, ενώ ενίοτε μετακομίζει σε πλατείες της Λευκωσίας αλλά και των ορεινών θερέτρων της Λεμεσού, στα οποία άρχισε από το 2012 ο θεσμός του Rialto Residency. Πρόκειται για ένα  προγράμμα μουσικής συγκατοίκησης, όπου κύπριοι μουσικοί συναντώνται και συνεργάζονται με φιλοξενούμενους καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Μέσα από την παραμονή και κοινή μελέτη των καλλιτεχνών, αναπτύσσεται μια ανανεωμένη  ανάγνωση διαφόρων μουσικών παραδόσεων, με στόχο μια νέα κοινή προσέγγιση τους.

 

Με  την ένταξη του το 2011 στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Φεστιβάλ – Μουσικές του Κόσμου-  (European Forum of World Wide Music Festivals) το φεστιβάλ στράφηκε κυρίως προς τις χώρες  της Μεσογείου και της  Μέσης Ανατολής, κρίνοντας ότι  μια κοινή προσέγγιση και ταυτότητα καθορίζεται ουσιαστικά από τις γεωγραφικές, ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες  της περιοχής, οι οποίες και έχουν αποτυπωθεί στις μουσικές παραδόσεις τους.

 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν φέτος δύο κινηματογραφικές προβολές και μια συζήτηση που έχουν ως κοινό θέμα τη σημασία και την εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής.

 

 

Πρόγραμμα:

 

5 Παρασκευή - Ethno Cyprus

 

40 νέοι δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων από Ευρωπαϊκές και  Αραβικές χώρες παρουσιάζουν  το μουσικό αποτέλεσμα της κοινής τους διαμονής στην Κύπρο, στη  μουσική κατασκήνωση που διοργανώνει η Πολιτιστική Κίνηση Επιλογή.  

 

Μέσα από μουσικά εργαστήρια, αναδεικνύονται οι εγγύτητες  των Αραβικών  και Ευρωπαϊκών μουσικών παραδόσεων. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ανδρέας Χριστοδούλου.

www.ethno-world.org

 

 

7 Κυριακή - Rialto Residency  (Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών )

10 Τετάρτη  - Rialto Residency  (Πλατεία Ηρώων )

 

Στο πλαίσιο ενός  προγράμματος παραμονής και μελέτης στην κοινότητα Πλατρών, θα αναπτυχθεί μια ανανεωμένη  ανάγνωση των  μουσικών παραδόσεων και μια νέα κοινή προσέγγιση, η οποία θα εκφραστεί σε μια πρώτη συναυλία στο Πολιτιστικό Κέντρο της κοινότητας Πλατρών και αργότερα στην Πλατεία Ηρώων.

 

Άλκης Αγαθοκλέους  – νέυ

Πέτρος Κίζας - κρουστά

Μιχάλης Κουλουμής –βιολί

Γιάννης Κουτής- ούτι - φωνή

Μικαέλα Παπαχρυσάνθου – κανονάκι, φωνή

Κυριάκος Καλαϊτζίδης - ούτι, καλλιτεχνική διεύθυνση

 

 

9 Τρίτη  - Παράδοση και Μουσικές του Κόσμου (Κανάλι 6 – Αυλή)

 

Μια συζήτηση με μουσικούς και φίλους της  διεθνούς μουσικής σκηνής, για την εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής και τη σημασία της στη σημερινή εποχή. Η καθιέρωση των Μουσικών του Κόσμου ως είδος και οι επιδράσεις της στις  μουσικές παραδόσεις  κάθε τόπου.

 

 

12 Παρασκευή - Entre Dos Aquas

 

Τρεις σπουδαίοι δεξιοτέχνες παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα φλαμέγκο με επιρροές από την αφρικανική και ινδική μουσική, τη τζαζ  αλλά και παραδοσιακές μουσικές  των Τσιγγάνων. Μια καταιγιστική όσο και αιρετική επέμβαση στο παραδοσιακό φλαμέγκο που εντυπωσιάζει και παρασύρει στο άκουσμα της.  Ένα χαρακτηριστικό όσο και εξαιρετικό παράδειγμα συνάντησης μουσικών του κόσμου.

 

Olivier Vayre – κιθάρες, conocol, beatbox

David Dutech – κρουστά, φωνή, beatbox

Eric de Chalup - φωνή, κιθάρα

 

www.youtube.com/watch?v=irH0hiezZEw

 

 

16 Τρίτη - Mika Karni & Kol Dodi Ensemble

 

Ένα σχήμα με μουσικούς από το  Ισραήλ, το  Μαρόκο, την  Υεμένη και την Αιθιοπία που μπολιάζει παραδοσιακά ισραηλινά τραγούδια, ύμνους και μελωδίες με ρυθμούς από την Αφρική, φέρνοντας τους στη σημερινή εποχή. Ένα  μωσαϊκό χωρών, παραδόσεων και ρυθμών ,που αποτυπώνει στην μουσική του τις παραδόσεις και επιρροές του καθενός από τα μέλη του σχήματος.

 

Mika Karni – φωνή, πιάνο, βιολί

Yasmin Karni –φωνή

Oshrat Masala- φωνή

Ori Haim Winokur –μπάσο

Shahar Haziza -κρουστά

Tomer Yeshayahu – μπουζούκι, κιθάρα

 

www.koldoditour.com

 

 

18 Πέμπτη - Λισαβόνα – Μουσικό ντοκιμαντέρ

 

Η πόλη της Λισαβόνας  ξετυλίγεται μέσα από τους ήχους και τις μελωδίες των fados. Μεγάλοι ερμηνευτές  όπως η  Mariza, η ξεχωριστή φωνή των Madredeus, η Cristina Salgueiro, η Celeste Rodriguez, αδερφή της μεγάλης Amalia, η Cristina Branco και ο Duarte από τη νεότερη γενιά, αναδεικνύουν τη βαθιά σχέση των Πορτογάλων με τα fados, τη μουσική του συναισθήματος,  του έρωτα και του πάθους.

 

Παρουσιάζει ο Κωστής Μαραβέγιας

Σενάριο/σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος

Διάρκεια: 52’

 

Από τη σειρά των βραβευμένων ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ Μεσόγειος – MEDITERRANEA,

σε παραγωγή  VERGI Film productions’.

 

www.vergilab.gr

 

 

19 Παρασκευή - Μασσαλία– Μουσικό ντοκιμαντέρ

 

Μασσαλία, ένα από τα σημαντικότερα και πιο ιστορικά λιμάνια της Μεσογείου αλλά και κέντρο της πολυφωνικής παράδοσης του μεσογειακού νότου που εκφράζεται εξαιρετικά από το κορυφαίο φωνητικό συγκρότημα των Lo Cor de la Plana, αλλά και αυθεντικούς άλλους ερμηνευτές  που τραγουδούν  στην οξιτάνικη διάλεκτο, τη γλώσσα της Μασσαλίας.

 

Ταυτόχρονα συναντούμε  τις μουσικές σεφαραδίτικές παραδόσεις  των Εβραίων και τα

λαϊκά τραγούδια της Μεσογείου, του 50 και του 60, από τη Νάπολη, το Αλγέρι, το Κάιρο, την Κορσική και την Ανδαλουσία.

 

Παρουσιάζει ο ο Κωστής Μαραβέγιας

Σενάριο/σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος

Διάρκεια: 52’

 

Από τη σειρά των βραβευμένων ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ Μεσόγειος – MEDITERRANEA

σε παραγωγή  VERGI Film productions.

 

www.vergilab.gr

 

 

24 Τετάρτη - Nava

 

Το εύρος και η πολυπολιτισμικότητα του σχήματος μέσα από τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις και  επιδράσεις των μελών του, το κατατάσσουν ανάμεσα στα πιο αυθεντικά και εμπνευσμένα συγκροτήματα  της  Κύπρου. Οι επιρροές και διαδρομές του κάθε μουσικού αντανακλώνται μέσα από αναλογικούς ή ηλεκτρονικούς ήχους και φυσικά όργανα σ΄ένα παραδοσιακότροπο και ευρηματικό ρεπερτόριο.

 

Navid Gholipour-didgeridoo  

Άλκης Αγαθοκλέους-νέυ  

Γιάννης Κουτής- oύτι, φωνή

Ravi Shaundankar-tabla

Κώστας Λόλος-βιολί

Νικόλας Τρυφωνος-κοντραμπάσο

Lukasz Walewsky-τρομπέτα

Μάνος Μαθιουδάκης-ηλεκτρική κιθάρα

Ρόδος Παναγιώτου – κρουστά

 

 

26 Παρασκευή - Γιάννης Χαρούλης  

 

Το κλείσιμο του  φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη φωνή από αυτή του καταπληκτικού ερμηνευτή από την Κρήτη. Με ένα σχήμα από ξεχωριστούς μουσικούς, ο Γιάννης Χαρούλης μας ταξιδεύει στην Κρήτη αλλά και ολόκληρο τον Ελληνικό χώρο με τραγούδια που, ενώ πατούν στην παράδοση, αγγίζουν ηχητικά το σήμερα.

 

Ο Γιάννης Χαρούλης με φωνή που θυμίζει τον μεγάλο Νίκο Ξυλούρη, καταφέρνει να προσθέτει στα σύγχρονα τραγούδια μεγάλων Ελλήνων δημιουργών το χρώμα και τους ήχους της ιδιαίτερης του πατρίδας.  

 

Πνευστά - Κωσταντής Πιστιόλης

Τσέλο - Μιχάλης Πορφύρης

Κιθάρες – Παύλος Συνοδινός

Τύμπανα  - Πάνος Τόλιος

 

 

Διοργάνωση: Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ, Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, Κανάλι 6 & Κοινότητα Πλατρών

Στηρίζουν: Δήμος Λεμεσού & ΤΕΠΑΚ

Πλατεία Ηρώων

 

Είσοδος Ελεύθερη

Έναρξη Παραστάσεων:  20:30, Πληροφορίες:  77 77 77 45

www.cyprusrialtoworldmusic.com

 

*Στις 6 Ιουλίου το Κέντρο Χορού του Δήμου Λεμεσού θα παρουσιάσει την παράσταση DANCESCAPE στο θέατρο Ριάλτο.

 

Οι μαθητές του Κέντρου χορεύουν τις νέες δημιουργίες του Διευθυντή του Κέντρου κ. Λάμπρου Λάμπρου, Dreamscapeκαι Seascape. Στην παράσταση συμμετέχουν οι επαγγελματίες χορευτές Anna Sendas & Stefanos Bizas από το Danish Dance Theatre. Θα παρουσιάσουν το ντουέτο “Lilac Wine”  απόσπασμα του έργου“Love Songs”  σε χορογραφία του Tim Rushton.

 

Καλλιτεχνική διεύθυνση : Λάμπρος Λάμπρου

 

Εισιτήρια : €20 – 15

 

English