Χάρτης Επικοινωνία

77 77 77 45

Tel black small

Μέλος του

Lre7FeFTSFi8KO7uAxgq_Untitled_design_7 EFFE•LABEL• 2020 image005 efwwmf Εισιτήρια

6ο Έθνικ Φεστιβάλ Κύπρου 2011

Με τη συμπλήρωση 5 συνεχών ετήσιων φεστιβάλ Έθνικ, το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ προχωρά στην εξέλιξη της θεσμοθετημένης πια αυτής διοργάνωσης διευρύνοντας και αναβαθμίζοντας την με τη προσθήκη ενός Μουσικολογικού Συμποσίου που διοργανώνεται από κοινού με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και εστιάζοντας τόσο τις θεωρητικές παρεμβάσεις όσο και τς μουσικές του εκδηλώσεις στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο της Κύπρου, τη Μεσόγειο.

Οι γεωγραφικές, ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις των χωρών της Μεσογείου αποτυπώνονται στις

μουσικές παραδόσεις και της Κύπρου και ακριβώς αυτές τις κοινές ιστορικές αφετηρίες και συνάφειες στις μουσικές και τα όργανα, στην περιοχή θέλει από φέτος να αναδείξει το Έθνικ Φεστιβάλ υποδεχόμενο σχήματα και μουσικούς από χώρες που μοιράζονται την πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου.

 

Το φεστιβάλ, που δεν στέκεται βέβαια μόνο στην παράδοση και στο παρελθόν, παρουσιάζει μουσικούς αναγνωρισμένους, δεξιοτέχνες καθιερωμένους στην σκηνή της παγκόσμιας μουσικής που ερευνούν, υιοθετούν επιρροές και τάσεις συνθέτοντας πολύχρωμες παραστάσεις που υπερβαίνουν όρια

και σύνορα παντός είδους.

 

Το 6ο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί κατά το μήνα Ιούλιο στην Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό και σε διάφορες πλατείες της Λευκωσίας στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Λευκωσίας με είσοδο όπως πάντα ελεύθερη.

 

Παράλληλα το Συμπόσιο θ’ απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό, συνδυάζοντας τον επιστημονικό μουσικολογικό χαρακτήρα με δράσεις και πρακτικές που άπτονται του διαπολιτισμικού διαλόγου και στοχεύοντας ταυτόχρονα στην έρευνα, συζήτηση και καταγραφή μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου αναδεικνύοντας τις κοινές αφετηρίες, διαδρομές κ’αλληλοεπιδράσεις. Συνεργάτης και Καλλιτεχνικός Σύμβουλος του Συμποσίου είναι ο Dr. Κυριάκος Καλαϊτζίδης από τη Θεσσαλονίκη, διακεκριμένος μουσικολόγος, συνθέτης και μουσικός ( MediMuses, Εν Χορδαίς)και τις εργασίες του Συμποσίου θα προσκληθούν να παρακολουθήσουν αλλά και να στηρίξουν προσωπικότητες διεθνούς αποδοχής καθώς και παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυπριακής κοινωνίας, δημοτικές αρχές, κρατικοί αξιωματούχοι, μουσικοί, εκπαιδευτικοί, καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

 

Το ανανεωμένο, 6ο Έθνικ Φεστιβάλ φιλοδοξεί να καταγραφεί στο διεθνή χάρτη ανάλογων διοργανώσεων ως ένα φεστιβάλ με διεθνές ενδιαφέρον αλλά και ιδιαίτερο τοπικό στίγμα, επικεντρώνοντας στην ιδιαιτερότητα της Κύπρου ως σταυροδρόμι και γέφυρα μεταξύ ηπείρων και πολιτισμών. Πέρα ωστόσο από τη συμβολή στα διεθνή μουσικά και μουσικολογικά πράγματα, ο ανανεωμένος προσανατολισμός του φεστιβάλ θα συμβάλει πιστεύουμε, ουσιαστικά στην ανάδειξη της Κύπρου ως τόπου με ισχυρή μουσική κληρονομιά και ως χώρου διαλόγου των πολιτισμών.

Εκδηλώσεις

EthnicFestival_logo English