EFWMFsmall Χάρτης Επικοινωνία

77 77 77 45

Tel black small

Μέλος του

EFFE•LABEL•cmyk•2019• Lre7FeFTSFi8KO7uAxgq_Untitled_design_7 rialtoprofile

10o Ριάλτο Έθνικ Φεστιβάλ Μουσικών του Κόσμου

Cyprus Rialto World Music Festival

10 Χρόνια με Μουσικές του Κόσμου!

Ραντεβού στην Πλατεία Ηρώων τον Ιούλιο

 

10 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ εισήγαγε  μια σειρά ανοικτών μουσικών εκδηλώσεων στην Πλατεία Ηρώων με πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη και καλλιέργεια της ανοχής και αποδοχής στη διαφορετικότητα. Έκτοτε το πολύχρωμο Έθνικ Φεστιβάλ  μεγάλωσε, διαφοροποιήθηκε και μετονομάστηκε σε Cyprus Rialto World Music Festival, αλλά παρέμεινε πάντα μια συνάντηση σχημάτων και ήχων από διάφορες χώρες.

 

Το 2011 με την ένταξη του στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Φεστιβάλ - Μουσικές του Κόσμου- (European Forum of World Wide Music Festivals) το Φεστιβάλ στράφηκε κυρίως προς τις χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Φέτος, το Cyprus Rialto World Music Festival τιμήθηκε με την συμπερίληψη του στα 11 Φεστιβάλ Παγκύπρια που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe. Πρόκειται για μια σημαντική καταξίωση του Φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη που του προσφέρει νέες προοπτικές συνεργασιών και περαιτέρω ανάπτυξης.

 

Το θέατρο Ριάλτο  υποδέχεται και φέτος, όπως κάθε καλοκαίρι τον Ιούλιο,  σχήματα και μουσικούς του Κόσμου στην  Πλατεία Ηρώων. Μεταφέροντας τη σκηνή του  σ΄ όλη την Πλατεία, μοιράζεται με ένα κοινό που ολοένα και μεγαλώνει,  μουσικές  που εκπορεύονται μεν από την παράδοση, αλλά φτάνουν στο σήμερα, στο μουσικό παρόν. Αναδεικνύονται έτσι Μουσικές με  κοινές αφετηρίες και επιρροές, που αντλούν την  έμπνευση τους από την  παράδοση της κάθε χώρας, κυρίως από την περιοχή της Μεσογείου και  βεβαίως η Κύπρος προβάλλει  ως γέφυρα μεταξύ τους.

 

H ψυχή της Πορτογαλίας αναδεικνύεται μέσα από τη συναυλία της Claudia Madur,

μιας νεαρής φωνής, από τις πιο όμορφες της Πορτογαλίας, που δίνει νέα πνοή στο Fado. Οι Yamma Ensemble από το γειτονικό Ισραήλ ενσωματώνουν μουσικά στοιχεία από τη Μέση Ανατολή με Δυτικές μουσικές φόρμες, συνδυάζοντας μελισματικό τραγούδι από Ανατολικά Μακάμ και εξερευνώντας ασυνήθιστους ρυθμούς στο πλαίσιο  ενός ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico με τα Τραγούδια της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που αποτέλεσε και αποτελεί φιλόξενο σπίτι για πολλούς πολιτισμούς, θρησκείες και εθνικές κοινότητες, τους δίνουν φωνή έκφρασης. Με την ξεχωριστή ερμηνεία της Σαβίνας να γίνεται εκπρόσωπος των μύθων της πόλης.

Η συμμετοχή κύπριων καλλιτεχνών είναι και φέτος δυναμική με τρία σχήματα. Οι  Afro Banda Banana αφοσιωμένοι στους ήχους της Afrobeat μουσικής,  συνδυάζουν παραδοσιακούς ρυθμούς από την Αφρικάνικη χορευτική παράδοση μαζί με την τζαζ και funk μουσική. Με φωνές, πνευστά, κρουστά, έγχορδα, φανκ riffs το 9μελές σχήμα υπόσχεται χορό. Η Amalgamation Choir, υπό την καθοδήγηση της Βασιλικής Αναστασίου, ερμηνεύει παραδοσιακότροπες πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια. Ένα ταξίδι που ισορροπεί μεταξύ του δροσερού Μεσογειακού ήχου, της ηχούς των βουνών των Βαλκανίων και των πλούσιων ηχοχρωμάτων της πολυφωνίας. Τέλος η ομάδα των Rumba Attack με ένα ποικίλο, σε ρυθμούς και μουσικές, ρεπερτόριο που το χαρακτηρίζει ο Flamenco ήχος, θα παρουσιάσουν δικές τους συνθέσεις, επιλεγμένες διασκευές παλιών ελληνικών κομματιών, ενώ με φιλοξενούμενους καλλιτέχνες θα μας ταξιδέψουν σε έθνικ ακούσματα.

 

Το Φεστιβάλ συμπληρώνεται και φέτος με το θεσμό του Rialto Residency ο οποίος  άρχισε από το 2012 και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται με τη συνεργασία της κοινότητας Πλατρών. Πρόκειται για ένα  πρόγραμμα μουσικής συνεύρεσης, όπου κύπριοι μουσικοί συναντώνται και συνεργάζονται με φιλοξενούμενους καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Αυτή τη χρονιά το Rialto Residency φιλοξενεί τον διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτέχνη Ross Daly. Δεξιοτέχνης πολλών μουσικών οργάνων - κρητική λύρα, Αφγανικό ραμπάμπ, λαούτο, πολίτικη λύρα, σαράνγκι, ούτι, σάζι και ταμπούρ - ο Ross Daly έχει συμπράξει επανειλημμένως με μεγάλους μουσικούς από όλο τον κόσμο, δουλεύοντας με τη μουσική πειθαρχεία των ανατολικών παραδόσεων, εξερευνώντας ταυτόχρονα νέες φόρμες και το δημιουργικό αυτοσχεδιασμό.

 

Μέσα από την παραμονή και κοινή μελέτη του Ross Daly με καλλιτέχνες που ζουν στην Κύπρο και την Κέλυ Θωμά, θα αναπτυχθεί μια ανανεωμένη ανάγνωση διαφόρων μουσικών παραδόσεων η οποία θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών ενώ απόσπασμα της θα παρουσιαστεί επίσης στον χώρο του Καταρράκτη των Καληδονίων.

 

Με όλες τις  εκδηλώσεις του Έθνικ Φεστιβάλ να είναι ανοικτές στο κοινό, το ίδιο το Φεστιβάλ αποτελεί μια πολύχρωμη μουσική συνάντηση στην οποία συναντώνται όχι μόνο μουσικοί από διάφορες χώρες αλλά και θεατές όλων των εθνικοτήτων που είτε κατοικούν μόνιμα είτε επισκέπτονται περιστασιακά την χώρα μας.

English